Dammbråten

DammbråtenEn ”nattstugbyggning” byggd år 1852, flyttad hit till Kollsberg 1949. Övre planet användes ursprungligen som gästrum, nattstuga och vid storkalas. Senare blev denna del av huset använd som finrum, ”salen”. På nedre plan finns förstuga, kök och kammare.

Förstugan. Här står separatorn, som användes till att skilja grädden från mjölken. Sådana användes allmänt på bondgårdarna från början av 1900-talet. Köket med spis för matlagning och bakning. Skåpsängar i två våningar. Ett stort fryksdalsskåp. På väggen ses formar till ystning, flätade av tunna björkrotstrådar. Bredvid hänger ett såll avsett för mjöl. Till vänster innanför dörren finns en hylla och bänk för kökskärl. Till höger ”vass-sån”, dvs vattensån. Kammaren användes som sovrum. Här är den möblerad med utdragssäng och utdragssoffa. Hemgjord gungstol. Kamin i en speciell norsk modell, med årtalet 1796.

Övervåningen. Piltzateljen är möblerad med olika föremål från konstnären Paul Piltz, en lokalt mycket känd konstnär. Tidigt föräldralös prästson från Östra Ämtervik. Han bosatte sig tidigt i närheten av Torsby och blev kvar här till sin död 1973. Han målade landskap, stilleben och åtskilliga porträtt. På staffliet syns en ofullbordad målning. Piltzsalen. Ursprungligen var detta rum använt som gästrum, senare som finrum. Flertalet möbler är gåvor från konstnären Paul Piltz och hans hustru Gulli. Till vänster om dörren en karmstol med norskt ursprung, dekorerad med vita liljor. Den öppna spisen är en fryksdalsspis. Uppbäddad utdragssäng. Fotogenlampan över bordet är gjord i en tidigare mycket vanlig modell. Vid vår julmarknad (lördagen före andra advent) brinner levande ljus i julgranen härinne och julbordet står uppdukat medan brasan sprakar i öppna spisen.