Storstugan

Uppförd som mangårdsbyggnad omkring år 1800 i Svenneby. Inköpt av Hembygdsföreningen 1927 och hitflyttad. Denna byggnad har ett stort rum på vardera sidan om ingången, s k parstuga.

Det västra rummet, dagligstugan eller köket. Mycket gjordes här inne i köket. Man sov, åt och arbetade här. Matlagning, spinning och kardning m fl kvinnoarbeten, men också tillverkning av olika träredskap och andra mansgöromål. Enda rummet som var varmt vintertid. Skåpsängar. Vanligtvis låg barnen däruppe och de vuxna nere. Fryksdalsskåp – raka, dubbla dörrar. Ibland med utdragslåda nertill. Kubbstol – gjord av den gamla björken på slutet av 1990-talet som stått framför huset tills den höggs ner i mitten av 1990-talet. Stolar i fryksdalsmodell. Skänkskåp i dalamodell invid dörren och på väggen på den andra sidan en låda för mjöl.

Det östra rummet, finrummmet, eldades och användes endast vid storhelger och kalas. Väggarna är här bestrukna med lera och schablonmålade efter ett mönster från trakten. Fryksdalsspis – stor, rundad. Den stora tavlan över soffan – målad av konstnären Paul Piltz till en jordbruksutställning 1939 – visar proportionerna mellan olika sorters mark och odling. Porträtten på östra väggen visar dels en av dem som bott i huset, dels skalden Oscar Stiernes mor, Kristina Olsson. Sommartid plockas smörblommor som läggs som dekoration på skåpen, enligt gammalfolktro hade de viss magisk kraft at skydda och dra kraft till gården. Invid dörren en tavla som visar Torsby Trämassefabrik.